Mottó

"Minden jó könyv olvasása olyan, mintha elmúlt századok legderekabb embereivel, e művek szerzőivel társalognánk..."
(Descartes)

2012. november 28., szerda

Életmentő időpontok !

Tudod, hogy
- mostani szombaton és 15-én is dolgozunk? A hétfői cuccot kell becsomagolnod.




- december 21-étől két hétig nem látod a tanáraidat ? Főleg, ha leromlik ez alatt a szemed a sok tanulástól. :)

   DE semmi vész, mert 2013. január 7-től, újra fél nyolckor szól a becsengő.



 

- Ezzel csak egy gond van, hogy így csak három és fél napod marad, hogy feltupírozd a félévi jegyeidet !


Pályázat jó tollúaknak!



" A szülők, nagyszülők életmeséi"

avagy írd le, amit a szüleid, nagyszüleid meséltek neked az életükről, és te érdekesnek, tanulságosnak, vagy akár viccesnek találtad.
"Amikor  kicsi voltál..."  / "Amikor kicsi voltam..."
avagy minden család  őriz  történeteket gyermekei  kiskoráról;  gyesen lévő anyukák (újabban apukák, nagymamák is)  szívesen mesélnek élményeikről, vagy emlékeznek vissza az együtt töltött meghitt évekre.  
Olyan  történeteket, történet-csokrokat várunk műfaji kötöttség nélkül (a családi anekdotáktól a mesén, novellán, riporton át a naplóig) amelynek a gyermekek  (és szüleik) a szereplői. 
A terjedelmet nem korlátozzuk.  Írhatják  szülők, nagyszülők, gyermekek. Illusztrálni is lehet.  
 

A pályázók műveit négy korcsoportban bíráljuk el:
1. 10 éves kor alattiak,
2. 10-től 14 éves korig,
3. 14 - 33 év közöttiek,
4. 33 év felettiek


Beküldési határidő: 2013 januárjától folyamatosan 2013. március 31-ig
Eredményhirdetés: 2013. május 1.
Díjátadás: 2013. május 15-én a Családok Napján

Valamennyi korcsoportban az első három helyezettet díjazzuk, de minden pályaművet beküldő ajándékot kap.
Az eredményhirdetést követően az összegyűjtött pályázati anyagokból kiadvány készül, ezért a beküldött pályaműveket visszaadni nem áll módunkban. A pályázat beküldése egyúttal a kötetben való megjelenéshez való hozzájárulás is.
Elfogadunk kézzel írott (szépen, olvashatóan), géppel előállított, illetve elektronikus formában megküldött pályaműveket is.
A pályázat további részleteiről érdeklődni lehet: (20) 312 85 84
A fenti határidőig, az alábbi címre kérjük megküldeni a pályázatokat:

„Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete
Levelezési cím: 4032 Debrecen, Angyalföld tér 11.
E-mail címe: rildiko59@gmail.com

2012. november 18., vasárnap

Megélhetés anno...

Megélhetési költségek 2000 éve és ma

"...2000 évvel ezelőtt, amikor Britannia római provincia lett, először kövezték le a városokat és az erődítményeket összekötő utakat és a szigetország bekapcsolódott az ókori Római Birodalom vérkeringésébe.
Kiderült, az ókorban egy átlagember számára elérhetőbb volt ingatlanhoz jutni, mint napjainkban, kevesebbet kellett költenie, ha szórakozni akart, viszont élelemre, ruhaneműre – amelyek ma viszonylag olcsóak – a fizetéséhez képest arányaiban sokkal többet kellett fordítania, mint napjaink Angliájában...
Természetesen nehéz átszámolni, hogy mennyit érnének napjainkban az ókori pénzérmék, de számos kalkuláció szerint az i. sz. I. században egy bronz sestertius körülbelül a mai 20 pennynek felel meg. Egy fél kiló kenyér ¼ sestertius-ba került, vagyis 5 pennybe. Az egyszerűbb emberek megélhetéséhez havi 60 sestertius-ra volt szükség, vagyis mai áron számolva havi 12 fontra. Egy tunika 15 sestertius-t kóstált, egy fél liter jobb fajta borért akár 30 as-t kellett adni, viszont fürdőzni már ¼ as-ért lehetett. (A mai Bath belépője 12,5 font felnőttek számára.) ...
 A régészeti leletek bizonyítják, hogy számos import élelmiszercikket – déligyümölcsöt, fügét, olívaolajat – fogyasztottak az ókori britek, ám ezek a termékek már sokkal drágábbak voltak a szállítási költségek miatt. Egy liter olajért akár 8-12 sestertius-t is elkértek, ami egy korabeli napszámos három napi keresete volt.
Persze a jobban keresők fizetését már denarius-ban számolták, ami a legkisebb pénzegység (as) tizenhatszorosának felelt meg. Egy titkár havi 15 denarius-t vitt haza, egy tanár 12-t, egy haruspex (jövendőmondó) havi 10-et keresett, míg – nem meglepő módon – egy legionárius katona havi zsoldja akár 300 denarius-ra is rúghatott. A magas tisztséget betöltő személyek havi jövedelméhez pedig még két-három nullát kell hozzátennünk....
Ellentétben napjainkkal, amikor a sportesemények, koncertek, fesztiválok belépőjegyeit meglehetősen borsos áron kapni, Róma ügyelt arra, hogy a nép ingyen szórakozhasson s a császár így szerezhessen népszerűséget magának..."
(Csatlós Renáta cikke a www.angolosan.hu-ról)

2012. november 14., szerda

Matematika MZ módra! II.

Nem kell megijedni, nem felmérőről van szó. Talán van valaki, aki a dezinformáció miatt nem jutott el az órára, annak ajánljuk az összefoglalót az SZTV-től 31 másodpercben!


2012. november 12., hétfő

Matematika MZ módra!

Aki még nem hallott róla... Ma 14.30-tól az elektronikai előadóban Molnár Zoltán előadást tart az egyenletek történetéből (vagy valami hasonlóból...) Akit a téma érdekel vagy csak szereti a Tanár Úr stílusát jöjjön!

Újabb szakmai siker! (Tavalyi adósságunk)

 Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Gépgyártástechnológiai-technikus szakmacsoport  küzdelmei után iskolánk második helyezést hozott haza Szelinger Kornél (14.a) tanuló révén. /Felkészítője Major László volt/


Mindkettejüknek gratulálunk!

Ma van Auguste Rodin születésnapja

A francia szobrász 172 éve született.
Szobrai az emberi test szépségéről szólnak.


A modern kori reklámokat is megihlette.


Háza Párizs belvárosában ma múzeum.A honlapjukon láthatod az épületet de azt is, hogy milyen sok helyen létezik a világban alkotása a francia mesternek.

2012. november 7., szerda

Ha kedd, akkor ...

Keddről nekem mindig az jut eszembe, hogy sorozat. A rendszerváltás előtt ekkor lehetett megnézni a nagyon hosszúnak tűnő, kb. 30 részes sorozatokat. Kórház a város szélén (csehszlovák Vészhelyzet) orvosaiért izgulhattunk például.

Idén november elseje utáni első kedden választott USA elektorokat, akik az elnök személyét is eldöntötték.
1845-től az amerikai kongresszus tagjait egyszerre választják meg.

Nehezen alakították ki a megfelelő időpontot:

Tavasztól őszig a mezőgazdasági munkák miatt nem tartottak választást, míg télen az utazás volt nehézkes a szavazóhelyiségig. A november hónapot választották.

Melyik nap legyen?

Miért ne legyen:
Hétfő-a voksolás helyére (megyeszékhely) érkezés napja,

Csütörtök- a volt anyaországban is ekkor választják meg a képviselőket /a brittekkel ekkor nem volt jó a kapcsolat /,

Péntek- a termelők a heti vásárral készültek fel,

Szombat- vásár- és piacnap,

Vasárnap- a vallásos emberek számára az Úr napja (pihenő nap)

A két fennmaradó nap közül a keddet választották.

A választás végül a novemberi első hétfőt követő keddre esett. A törvényhozók ezzel kizárták, hogy november elsején tartsák az elnökválasztást.
A legtöbb településen ugyanis mindig a hónap első napján ülésezett a helyi bíróság. A kereskedőknek ezen a napon kellett lezárniuk az előző hónapra vonatkozó üzleti könyvelésüket, ráadásul pedig november 1. egyházi ünnep is: Mindenszentek napja.

2012-ben Barack Obamának kedvezett ez a voksolás.