Mottó

"Minden jó könyv olvasása olyan, mintha elmúlt századok legderekabb embereivel, e művek szerzőivel társalognánk..."
(Descartes)

2011. december 12., hétfő

1927-ben született Rober Noyce,a Szilikon völgy névadója

Az Intelt 1968. július 18-án alapították Integrated Electronics Corporation néven Santa Clara (California, USA) székhellyel. A félvezetőgyártás úttörői által alapított cég gyorsan piacvezető lett.
Gordon E. Moore fizikus és kémikus és Robert Noyce fizikus és az integrált áramkörök egyik kitalálója megalapították az Intelt. A harmadik alapító a vegyész végzettségű, eredetileg Gróf András néven hazánkban született Andrew Grove volt, aki a Berkeley Egyetemről csatlakozott hozzájuk.
Ők az Integrated Electronics Corporation-nak nevezik át a céget, ami rövidítve Intel lett. Ám ezt a nevet egy szállodalánc már használta, így azt meg kellett tőlük venni.
1969-ben megszületett az Intel – világhírűvé vált - logója: Intel logo 1969
Intel 1101Még ugyanabban fejlesztették ki a világ legelső fémoxid félvezetőjét, egy statikus RAM-ot; jele: Intel 1101.
Noyce kifejlesztett egy fotokémiai eljárást, amivel számtalan tranzisztort lehetett egyetlen chip-re építeni. Akkor még kizárólag nagyszámítógépek léteztek és ferritmagos memóriát használtak. Az Intel ezekhez kezdett el félvezető memóriákat gyártani, amelyek lényegesen kisebbek és olcsóbbak, megbízhatóbbak voltak és sokkal kevesebb energiát fogyasztottak, mint bármelyik vetélytársuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése