Mottó

"Minden jó könyv olvasása olyan, mintha elmúlt századok legderekabb embereivel, e művek szerzőivel társalognánk..."
(Descartes)

2011. december 12., hétfő

1927-ben született Rober Noyce,a Szilikon völgy névadója

Az Intelt 1968. július 18-án alapították Integrated Electronics Corporation néven Santa Clara (California, USA) székhellyel. A félvezetőgyártás úttörői által alapított cég gyorsan piacvezető lett.
Gordon E. Moore fizikus és kémikus és Robert Noyce fizikus és az integrált áramkörök egyik kitalálója megalapították az Intelt. A harmadik alapító a vegyész végzettségű, eredetileg Gróf András néven hazánkban született Andrew Grove volt, aki a Berkeley Egyetemről csatlakozott hozzájuk.
Ők az Integrated Electronics Corporation-nak nevezik át a céget, ami rövidítve Intel lett. Ám ezt a nevet egy szállodalánc már használta, így azt meg kellett tőlük venni.
1969-ben megszületett az Intel – világhírűvé vált - logója: Intel logo 1969
Intel 1101Még ugyanabban fejlesztették ki a világ legelső fémoxid félvezetőjét, egy statikus RAM-ot; jele: Intel 1101.
Noyce kifejlesztett egy fotokémiai eljárást, amivel számtalan tranzisztort lehetett egyetlen chip-re építeni. Akkor még kizárólag nagyszámítógépek léteztek és ferritmagos memóriát használtak. Az Intel ezekhez kezdett el félvezető memóriákat gyártani, amelyek lényegesen kisebbek és olcsóbbak, megbízhatóbbak voltak és sokkal kevesebb energiát fogyasztottak, mint bármelyik vetélytársuk.

Mottó a téli szünet elé: Nem vagyok lusta, csak nagyon motivált, hogy ne csináljak semmit.

2011. december 8., csütörtök

Segíts, hogy segíthessenek!

A Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár karácsony közeledtével arra kér mindenkit, hogy hozza be már megunt könyveit. December 13-ig leadott könyveket a Pálos Károly Családsegítő Szolgálat a rászorulókhoz juttatja el.
Aki tud segíteni kérem hozza le a sulikönyvtárba vagy vigye el a megyei könyvtárba! 


2011. december 7., szerda

Jelen vagyunk a világhálón!

Jó lehetőségnek tűnt a könyvtári blogolás, de eszembe nem jutott, hogy mások is érdeklődnek felőlünk. Érdekességként fedeztem fel, hogy a Könyvtárostanárok Klogján is megjelentünk és egy orosz nyelvű portálon keresztül is ránk kerestek.
Most már biztos: A (kis és) nagy testvér(ek) figyel(nek) minket!

Érdekes művészeti kísérlet





Technikusi évfolyamunk informatikus tanulói a Képtárban voltak, ahol részesei lehettek a Metaverse Art kiállítás megtekintése, után egy műalkotás létrejöttének. Az offline és online módon alkotott (mozgó)képi világ akár egy fantasy filmben  is megállta volna a helyét. A falakon olyan festmények sorakoztak, amelyek ilyen alkotások egy-egy kimerevített pillanatai. A nemzetközi, főleg holland és német művészekből álló  csoport válaszolt a kérdésekre, amelyet a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból, a Kanizsai Dorottya Gimnáziumból és a tőlünk érkezett diákok tettek fel.

2011. december 6., kedd

Ma megjön a Mikulás!

Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja.
Egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak és prostitúcióra kényszerülnek. Miklós püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Az apa a harmadik alkalommal megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel.

  A 19. századi városokban terjedt el, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án. 
A német területeken Mikulás megfelelője a Nikolaus. A protestáns (evangélikus) gyerekek nem december 6.-án várják a Nikolaus-t, hanem saját "Pelzetmärtel" néven ismert ajándékozójukat Szent Márton napján, azaz november 11.-én.
Angolszász területeken  Santa Claus néven karácsonyi ajándékhozó alakká vált Mikulás., és története szerint az Északi-sarkon lakik. 
Nem ismert, hogy a népszokás mikor került pontosan Magyarországra, a 18. század végén megjelent tiltás árulkodik először jelenlétéről. A tiltás oka a gyermekek ijesztgetése volt, mivel nem a ma ismert, jókedvű, pirospozsgás Mikulás járt házról házra, hanem egy félelmetes, koromfekete arcú, láncot csörgető rém, aki egyszerre jutalmazott és büntetett.
Az ajándékosztogató, mosolygós, piros ruhás Mikulás a városokban jelent meg először a 19. század végén, valószínűleg függetlenül a Miklós-napi szokástól. A kipucolt cipőkbe és csizmákba ajándékot rakó, éjjel közlekedő Mikulást egyre inkább összekötötték a püspök személyével.